UWV - Sjoerd van den Heuvel PhD

Waar wil jij je verder in ontwikkelen? 

Ontdek waar jij enthousiast van wordt en waarmee jij nóg meer impact kunt maken. Heb je een keuze gemaakt, maak je interesse dan kenbaar via de knop ‘aanmelden’. Heb je vragen? Neem dan contact op met UWV Data Academie

In een publicatie uit 2018 in Harvard Business Review verwees McKinsey naar de rol van Analytics Translator als “the new must-have role” voor organisaties. Als HR Analytics Translator ben jij de linking pin tussen de data experts en de ‘core-business’ van UWV. Jij vertaalt strategische (HR) uitdagingen in concrete data / analytics / AI oplossingen, én zorgt ervoor dat deze data-oplossingen, analyses, of algoritmen vervolgens weer impact maken in de praktijk van UWV.

In het HR Analytics Translator programma word je niet alleen getraind in je rol als HR analytics translator, maar ontwikkel je ook stap voor stap een HR Analytics use-case voor UWV. Dit is ‘voor het echie’, en deze use-case moet daarom kunnen bijdragen aan de realisatie van strategische doelstellingen van UWV. Je levert dan ook onder andere een business case en implementatieplan op én ontwikkelt je storytelling-competenties om de besluitvormers effectief te beïnvloeden. Het programma wordt afgesloten met een evenement waarbij jij en je collega’s jullie use-case ter akkoord presenteren aan het management.

Sinds 2020 hebben meer dan 500 professionals in ruim 20 landen over de hele wereld met succes deelgenomen aan het programma. Er zijn inmiddels tientallen use-cases ontwikkeld met directe business impact. En BCG (Boston Consulting Group) betitelde het programma bij een grote internationale verzekeraar als een best-practice in de markt. Ben jij ook klaar om als Analytics Translator impact te maken voor UWV?

Tijdens de interactieve en hands-on HR Analytics in de praktijk masterclasses leer je hoe je HR analytics in de praktijk kunt toepassen. Tijdens iedere masterclass staat een ander HR-thema centraal: van verzuim tot verloop, van recruitment tot diversiteit & inclusie, en meer.

Iedere masterclass is opgebouwd op basis van het LAMP model van de Amerikaanse professoren Cascio & Boudreau: Logic, Measures, Analytics, en Process. Bij het onderdeel Logic staan we stil bij wat het specifieke HR thema uit die masterclass daadwerkelijk is (en wat niet), welke elementen het omvat en op welke wijze dit thema de resultaten van een organisatie (en UWV in het bijzonder) beïnvloed. Met dit onderdeel spijker je je theoretische kennis over het thema dus maximaal bij, op een heel praktische en toegankelijk wijze overigens.

Bij de onderdelen Measures en Analytics leer je welke data relevant is voor dit HR thema, welke relevante metrics (oftewel ken- en stuurgetallen / KPI’s / beschrijvende statistiek) bij dit thema horen, én hoe je deze metrics berekend. In elke masterclass ontdekken we ook welke meer geavanceerde analyses (inferentiële statistiek) en AI toepassingen waarde zouden kunnen toevoegen bij dit HR thema.

Tot slot leren we bij het onderdeel Process wat nodig is om de uit analyses opgedane inzichten daadwerkelijk impact te laten hebben op de organisatie, medewerkers, of cliënten van UWV.

Met behulp van de inspirerende Storytelling masterclasses leer je storytelling technieken in te zetten om beslissers en andere stakeholders effectief te beïnvloeden. Inzichten of adviezen die voortkomen uit robuuste analyses zijn immers weinig waard als ze niet resulteren in besluiten, ander gedrag, of een bepaalde emotie.

Je doet state-of-the-art theoretische kennis op over de psychologie achter beïnvloeding, de kansen en bedreigingen van biases bij besluitvorming, én de werking van beïnvloedingstechnieken zoals nudging. Daarnaast ga je direct aan de slag met het toepassing van je opgedane kennis.

Je kunt twee storytelling masterclasses volgen. Bij Storytelling: Fundamentals & Visualization staat het brede palet aan generieke storytellingprincipes en leer je (nog) professioneler ogende visualisaties en slides te maken. Je ontdekt functionaliteiten in PowerPoint waar je het bestaan niet van kende. Je ervaart de impact van dynamische (3D) visualisaties, je ontvang veel praktische tips en tricks op het gebied van opmaak, kleurgebruik, en stijl, én we ontdekken de kansen die AI bij het maken van visuals en presentaties.

Bij de masterclass Storytelling: Presenting Online leer je hoe je met relatief kleine ingrepen de effectiviteit van je online presentaties aanzienlijk kunt vergroten. De laatste functionaliteiten van MS teams Meetings passeren de revue, en wist je dat je met behulp van AI er ook voor kunt zorgen dat je altijd in de camera lijkt te kijken, in plaats van naar je scherm?

Wil jouw team zich wel ontwikkelen op het gebied van data-analytics? Maar is een training op dit moment niet de beste setting? Of heb je een heisessie waarin je op een laagdrempelige manier jullie data analytics skills wilt ontwikkelen? Of wil je je team op een ludieke wijze van onbewust onbekwaam naar bewust onbekwaam brengen?

Een Team Quiz rondom Data Analytics in de praktijk kan een krachtige invulling zijn van deze doelen. De quizvragen vormen feitelijk steeds de opmaat voor specifieke kennisdeling, én dialoog binnen het team. De inhoud van de quizzen wordt dan ook steeds op maat gemaakt voor jouw team, jullie doelstellingen, en het huidige kennisniveau. Dus ongeacht of je team data aware, of data savvy is, kun jij het een fun competitie element toevoegen aan de (door)ontwikkeling jouw team op het gebied van data analytics! Quizzen maar!